- 350 g boczku świeżego
- 300 g wątróbki drobiowej
- 800 g łopatki
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3-4 grzybki suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 czerstwa bułka
- ok. 2 litrów wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Boczek
i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wraz z warzywami zalać wodą
tak, aby pokryła warzywa i mięso, do tego wrzucić wcześniej namoczone grzyby.
Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec
gotowania włożyć do garnka wątróbkę – chwilę pogotować (ok. 15 minut) i
wyłączyć. Do prawie wygotowanego wywaru włożyć małe kawałki bułki i zostawić do
nasiąknięcia.
Kolejnego
dnia zmielić mięso wraz z warzywami (ja daję tylko pietruszkę) i bułką
dwukrotnie na małym sitku. Zmielone
mięso przyprawić do smaku, dodać jajka, dobrze wymieszać do połączenia
składników.
W
międzyczasie kwadratową formę o rozmiarze 20 cm posmarować olejem
Kujawskim, włożyć mięso – wyrównać na kształt pasztetu i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C około godziny. Do piekarnika wstawiamy na spód gorącą
wodę (1 litr) w blaszce, by pasztet nie wysechł w czasie pieczenia. Jeżeli góra
pasztetu nam się zbytnio przyrumieni, należy przykryć go folią.
Wystudzony
pasztet pokroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem żurawinowym.
Składniki
na sos żurawinowy:
- 1 kg żurawiny mrożonej
- ok. 300 g cukru
- ¾ szklanki wody
Zachęcam
do przygotowania sosu dużo wcześniej w słoiczkach - w Wigilię i tak jest dużo
do zrobienia.
Ugotować
syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu dodać ¾ oczyszczonych owoców i gotować na małym
ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dołożyć resztę owoców – gotować i
mieszać, aż owoce staną się szkliste. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i od
razu zakręcać.