środa, 3 sierpnia 2011

Sernik jagodowy



forma 26 cm

Na spód
200 g ciastek pełnoziarnistych
100 g miękkiego masła

Ciasto twarogowe
1 śmietany 36 % (250ml)
5 jajek
1 kg sera twarogowego śmietankowego (trzykrotnie mielonego)
3/4 szklanki cukru
200 g jagód lub borówek

Masło utrzeć z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć masą dno tortownicy wcześniej wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki.

Żółtka utrzeć z 1/4 cukru następnie dodać borówki i zmiksować po kawałku dodawać twaróg na przemian ze śmietaną - miksując do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić z pozostałym cukrem i wymieszać delikatnie z sernikiem. Wylać ciasto do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z owocami posypanymi cukrem pudrem.
Smacznego